Dijksma wil vergroening gewasbescherming

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) maakt zich sterk voor vergroening van gewasbeschermingsmiddelen. 'De komende jaren moet een overgang plaatsvinden', meldt ze de Tweede Kamer.

Dijksma+wil+vergroening+gewasbescherming
© EZ

De inzet op Europees niveau is daarbij essentieel om een level playing field te behouden voor de Nederlandse boeren en tuinders, geeft de bewindsvrouw aan.

'Samen met gelijkgezinde landen wil ik in Europees verband komen tot een actieprogramma om over te schakelen op een pakket van gewasbeschermingsmiddelen met minder risico’s voor mens, dier en milieu.'

Zo wil Dijksma het gebruik van bijvoorbeeld neonicotinoïden in Nederland en Europa terugdringen.

Imidacloprid

De staatssecretaris schrijft haar brief aan de Kamer naar aanleiding van een Nature publicatie deze zomer over hoge concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater en de relatie met afname van vogelpopulaties.

Dat onderzoek baart haar grote zorgen. Ze vindt dat als er een causaal verband kan worden aangetoond met de veronderstelde negatieve gevolgen, dit gewasbeschermingsmiddel moet worden verboden.

Op dit moment is er door het ontbreken van een aangetoond causaal verband geen wetenschappelijke basis en daarmee ook geen rechtsgrond om middelen op basis van imidacloprid te verbieden.

Oppervlaktewater

De staatssecretaris wil dat er snel meer duidelijkheid komt over de effectiviteit van de maatregelen die zijn genomen om normoverschrijdingen van imidacloprid in het oppervlaktewater terug te dringen.

Ze zet daarom in op het versneld beschikbaar komen van meetgegevens. Op basis van nieuwe meetgegevens wil ze opnieuw bekijken of die niet alsnog aanleiding geven om in te grijpen, zowel op nationaal als op Europees niveau.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer