Plan+gewasbescherming+niet+meer+nodig
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Plan gewasbescherming niet meer nodig

Boeren zijn volgens de GLB-voorwaarden vanaf 2015 niet langer verplicht om op het bedrijf over een gewasbeschermingsplan te beschikken. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op vragen van CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts.

Dijksma laat weten dat het gewasbeschermingsplan wordt geschrapt uit de lijst met Europese randvoorwaarden om voor bedrijfstoeslagen in aanmerking te komen.

Ruim een jaar geleden zegde Dijksma, op aandringen van de VVD, toe aan om met Brussel te overleggen of het gewasbeschermingsplan geschrapt kon worden.

De RVO laat weten dat het gewasbeschermingsplan echter wel nodig blijft via een andere regeling. 'Bedrijven moeten dus nog steeds een gewasbeschermingsplan om hun bedrijf aanwezig hebben.'

Dierziekten

Ook een randvoorwaarde met betrekking tot de dierziekten Mond- en Klauwzeer, Varkenspest en Blauwtong worden geschrapt. Veehouders zijn vanaf 2015 niet langer verplicht om bij een vermoeden van aanwezigheid van een deze besmettelijke dierziekte dit direct bij de betreffende autoriteiten te melden.

Nesten

Er worden ook randvoorwaarden toegevoegd. Er komt een snoeiverbod van bomen en heggen tijdens de Broedperiode. Dit verbod vervangt huidige randvoorwaarden uit de Flora- en faunawet met betrekking tot het verstoren en doden van vogels en het vernielen van hun nesten.

Ook worden de voedselveiligheidsvoorschriften aangescherpt rond het in de handel brengen van levensmiddelen en de traceerbaarheid van voedingsmiddelen, diervoeders en andere stoffen.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer