Boycot compensaties ingetrokken

Voor de eerste openstelling van de compensatieregeling van de Europese Commissie (EC) voor groenten en fruit vanwege de Russische boycot is uiteindelijk 1,34 miljoen euro aangemeld.

Boycot+compensaties+ingetrokken
© FruitMedia

Aanvankelijk meldde Nederland 2,3 miljoen euro aan voor compensatie bij de EC. Echter daarvan is bijna 1 miljoen euro weer ingetrokken omdat telers er alsnog voor kozen hun producten gewoon te verkopen. De compensatieregeling bood deze ruimte.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) deze week dat de Nederlandse compensatie 591.800 euro betreft voor het niet oogsten, groen oogsten en uit de markt nemen van appels, peren, peen en tomaten.

Fruitmasters

Het resterende bedrag van 751.200 euro komt via Belgische autoriteiten terecht bij Nederlandse telers van Fruitmasters. Deze afzetorganisatie is aangesloten bij de Belgische unie van producentenorganisaties vandaar het traject van de meldingen.

De commissie berekent nu het totale bedrag aan financiële bijstand voor alle lidstaten. Als het totale bedrag uitkomt boven het budget van 125 miljoen euro, stelt de EC een toewijzingscoëfficiënt vast voor de betalingsaanvragen.

Uitkeringen uitbetalen

Als dat coëfficiënt bekend is, kan RVO in Nederland overgaan tot het uitbetalen van de uitkeringen aan de telers. Overigens gaat Dijksma er vooralsnog niet vanuit dat het genoemde budget wordt overschreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer