Tweede openstelling steunfonds nog niet vol

Groenten- en fruittelers hebben nog steeds de mogelijkheid om product aan te melden voor de tweede openstelling van het Europese steunfonds vanwege de Russische boycot.

Tweede+openstelling+steunfonds+nog+niet+vol
© Nieuwe Oogst

Met name voor appels en peren is er nog volop ruimte om gebruik te maken van de steunmaatregelen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Dijksma dat tot het eind van afgelopen week 7.624 ton appels en peren, 8.840 ton tomaten, wortelen, paprika's en komkommers en 1.131 ton aan producten die vallen onder een vrij in te zetten budget zijn aangemeld.

165 miljoen euro

Voor de tweede openstelling stelt de Europese Commissie in totaal 165 miljoen euro beschikbaar. In Nederland komen 22.200 ton appels en peren, 6.800 ton groenten en 3.000 ton overige producten in aanmerking voor de regeling.

Volgens Dijksma is het budget voor de groenten en voor vrij in te zetten producten inmiddels benut. Onder de laatste groep vallen onder meer koolgewassen en paddestoelen. Wat nog openstond binnen dit budget is aangevuld met meldingen voor tomaten, wortelen, paprika's en komkommers.

Naar beneden bijstellen

Dijksma wijst erop dat de aangemelde hoeveelheden groente en fruit nog naar beneden bijgesteld kunnen worden. Telers trekken nog steeds meldingen terug of soms blijkt na controle dat bepaalde meldingen niet voor steun in aanmerking komen.

Er worden voor de tweede openstelling van de steunmaatregel alleen meldingen geaccepteerd van gereedstaand product en controle daarop binnen twee dagen. RVO scherpte de voorwaarden aan omdat bij de eerste openstelling veel aanvankelijk meldingen zijn ingetrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer