Rem moet van Land van Leeghwater

Boerenbedrijven in het Land van Leeghwater tussen Alkmaar en Purmerend moeten zich op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als in vergelijkbare gebieden. Niet het landschap maar de landbouw moet leidend zijn.

Rem+moet+van+Land+van+Leeghwater
© Nieuwe Oogst/Mike Schellart

Die oproep deed voorzitter Marianne Barendregt van LTO Noord Land van Leeghwater vandaag tijdens een werkbezoek van twintig Noord-Hollandse Statenleden en gedeputeerden Jaap Bond en Tjeerd Talsma aan het gebied.

'Haal van de ontwikkelingen in de droogmakerijen. Laat ons ontwikkelen op de manier die vergelijkbaar is met gebieden met min of meer dezelfde fysieke omstandigheden. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijfsontwikkeling van de agrarische sector een bijlage biedt aan een goed landschap', aldus Barendregt.

Gecombineerde landbouw

Het gebied dat bestaat uit gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Schermer, is in de provinciale structuurvisie bestempeld als 'gecombineerde landbouw'. Dat betekent dat het landschap leidend is en de landbouw producten en diensten aan de stad levert.

'Als we het hebben over zorgboerderijen en theetuinen klopt dat zeker. Deze bedrijven zijn veelal op een boerenerf gevestigd. De stad is dan Alkmaar of Purmerend', aldus Barendregt.

'Maar wat te zeggen van de producten als melk, zuivel, vlees, pootaardappelen, bollen, uien, knolselderij enzovoorts. Voor het grootste deel bestemd voor de export.' De voorzitter noemde vervolgens zuivelfabrikant Cono als voorbeeld. 'Hiermee wil ik uitleggen dat we een gebied zijn van productielandbouw.'

Koers

'Het is daarom van groot belang dat de agrariërs de mogelijkheid hebben om zich normaal te ontwikkelen', aldus Barendregt.

Er zijn volgens de voorzitter drie categorieën ondernemers in het Land van Leeghwater: stoppers, verbreders en groeiers. 'Het is de ondernemer die deze keuze maakt, niet de ruimtelijke koers.'

Ze pleitte tot slot voor een grondgebonden landbouw met 'een normale bedrijfsontwikkeling, die het landschap open houdt' en 'de economische drager is'. 'Met een gezonde ontwikkeling van de agrarische sector blijft het landschap open en aantrekkelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer