Nu+al+ziektedruk+in+wintertarwe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nu al ziektedruk in wintertarwe

Vanwege de vroege inzaai en het warme weer van de afgelopen periode zijn er op dit moment al schimmelaantastingen te vinden in wintertarwe.

Technisch specialist Bert Westhoff van BASF meldt dat vooral vlekken van gele roest op vrij grote schaal voorkomen in verschillende teeltgebieden.

'En nu het weer omslaat, is het niet ondenkbaar dat ook septoria nog voor de winter de eerste bladvlekken kan veroorzaken', stelt Westhoff.

Groot areaal ingezaaid

De hoge ziektedruk al zo vroeg in wintertarwe heeft alles te maken met de vroege inzaai, meldt Westhoff. 'Niet alleen op zware gronden, maar juist ook op de lichtere gronden is in september al een relatief groot areaal ingezaaid.'

Door het warme najaar ontwikkelt de wintertarwe zich voorspoedig en op veel percelen staat al een behoorlijk gewas op het land. De hoge temperaturen zorgen er ook voor dat de graanschimmels nog laat in het seizoen actief zijn.

Niets meer doen

Tarwetelers kunnen op dit moment niets meer doen tegen de schimmelaantastingen in het gewas. 'Het is in elk geval van belang om voor volgend jaar alvast te weten dat de schimmels vroeg in het seizoen aanwezig kunnen zijn', zegt Westhoff.

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer