Denen+gebruiken+meer+antibiotica
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Denen gebruiken meer antibiotica

De Deense veehouderij heeft vorig jaar 3 procent meer antibiotica gebruikt dan in 2012 daarvoor. Wel ligt het totale antibioticagebruik 12 procent lager dan in 2009. Dat komt naar voren uit het laatste DANMAP-rapport.

Volgens Animal Health Online is de varkenshouderij de gebruiker van het meeste antibioticum, met een aandeel van 78 procent van het totaal. Voor zeugen en biggen nam het antibioticagebruik met 9 procent toe, voor vleesvarkens met 5 procent.

In de varkenshouderij werd met name meer tiamulin en tetracycline gebruikt.

Stijging door vocht

Hoewel de pluimveesector slechts een klein aandeel heeft in de totale verbruikscijfers, was daarbij wel de stijging met 57 procent erg opvallend. Deze toename wordt toegeschreven aan het vochtige winterweer dat op pluimveebedrijven tot een hoge ziektedruk leidt.

Omdat de hele veesector minder hard stijgt dan die van pluimvee en varkens, is de kans groot dat er in andere sectoren een daling is te zien. Daarbij gaat het mogelijk om rundveehouderij, paarden en aquacultuur.

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer