Buijtenland+wordt+%27aangepast+boerenplan%27
© Foto: Red Polders Rhoon

Buijtenland wordt 'aangepast boerenplan'

De vijftien boeren in de polders bij Rhoon hoeven niet allemaal te wijken voor het Buijtenland van Rhoon. Voor zeker vier tot zes en mogelijk meer bedrijven is er plek als het 'aangepaste boerenplan' wordt uitgevoerd.

Dat staat in het advies 'Behoud de polders van het Buijtenland van Rhoon' van bemiddelaar Cees Veerman die afgelopen weken met de boeren en alle andere partijen sprak. De voormalige landbouwminister presenteerde vandaag zijn bevindingen aan de boeren. Hij spreekt over een 'aangepast boerenplan'.

Het Zuid-Hollandse provinciebestuur omarmt het advies van Veerman. 'We onderkennen de situatie die is ontstaan. We onderkennen dat de huidige weg een doodlopende weg is', zegt gedeputeerde Govert Veldhuijzen.

Van tafel

Het huidige provinciale plan voor het Buijtenland van Rhoon is daarmee van tafel. Een brede gebiedscoöperatie van overheden en boeren en bewoners uit de regio moet de 600 hectare recreatie en natuur onder de rook van Rotterdam gaan invullen.

De 300 hectare natte natuur is van baan. Die wordt ingevuld door landbouw in combinatie met recreatie en akkernatuur. Daarmee blijft er plaats voor vier tot zes boerenbedrijven. Dat kunnen er meer worden als de boeren ook natuur gaan beheren en voor recreatie gaan zorgen. 'Dat is wel de bedoeling', aldus Veerman.

Realistisch

Wethouder Marco Goedknegt van gemeente Albrandswaard spreekt van een 'realistisch voorstel om te komen tot een gedragen invulling van onderop.'

Veel boeren en bewoners in Rhoon en omgeving hebben zich de afgelopen jaren verzet tegen de plannen voor het Buijtenland van Rhoon. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) lanceerde onlangs in opdracht van de boeren een alternatief plan 'Levend Buijteland van Rhoon'. Veerman geeft aan dat hij daar elementen uit heeft overgenomen.

Ook loopt er en burgerinitiatief tegen het provinciale plan. Al meer dan 35.000 sympathisanten hebben de online petitie getekend. Initiatiefnemers en boerendochters Sharona en Mariëlle de Klerk hebben aangegeven daar vooralsnog mee door te gaan.

· Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer