Kritiek+op+korten+GLB%2Dgeld
Nieuws
© Yvonne hurkens

Kritiek op korten GLB-geld

Het verder uitkleden van de EU-landbouwbegroting is onfatsoenlijk en onacceptabel. Dat zegt Copa-voorzitter Albert Jan Maat in reactie op de nieuwste plannen van de Europese Commissie (EC).

De EC wil volgend jaar bijna 448 miljoen euro vanuit het landbouwbudget overhevelen naar andere posten. Uit de laatste gegevens blijkt dat er, onder meer vanuit de superheffing, in 2015 meer geld op landbouw binnenkomt dan eerder geraamd.

Naar andere posten

Dat moet volgens de EC bijna allemaal weg bij landbouw om het te kunnen inzetten voor onverwachte uitgaven bij andere begrotingsonderdelen. Het resultaat is dat van de meevallers in 2015 niet meer dan 17 miljoen euro binnen het landbouwbudget blijft.

De Europese boerenorganisatie Copa vindt dit een verkeerde beslissing. Door bijna alle ruimte weg te snijden blijven, zal veel sneller het GLB-crisisbudget moeten worden aangesproken voor extra maatregelen, bijvoorbeeld in verband met de Russische boycot.

Extra ruimte

Dit crisisbudget bedraagt voor volgend jaar 433 miljoen euro. Gezien de bedragen die nu al uitgetrokken moesten worden voor hulp aan de groente- en fruitsector, is extra financiële ruimte juist heel welkom.

'Het voornemen van de Europese Commissie staat in schril contrast met de beloofde solidariteit in het kader van de Russische boycot', stelt Maat.

Europees Parlement

Volgende week moet het Europees Parlement een oordeel geven over het plan. In een brief aan het EP doet Copa een dringend verzoek om daar een stokje voor te steken.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer