ING%3A+export+loopt+goed+ondanks+boycot
Nieuws
© vrachtwagen

ING: export loopt goed ondanks boycot

De vooruitzichten voor de agrarische export zijn minder somber dan ze direct na afkondiging van de Russische boycot werden voorgespiegeld. Tot die conclusie komt het ING Economisch Bureau.

ING stelt vast dat het aandeel van de export naar Rusland minder is dan 2 procent. Bovendien vindt een deel van de productie zijn weg naar andere afzetgebieden.

Beter dan totale export

De export van agrarische producten uit Nederland verloopt dit jaar relatief vlot. ING wijst erop dat de agri-export zich de afgelopen tijd beter ontwikkelde dan de totale export.

In het eerste halfjaar van 2014 daalde de waarde van de Nederlandse export met 0,9 procent. De waarde van de agrarische export steeg daarentegen met 1 procent.

In hoeveelheid is er zelfs 3 procent meer uitgevoerd. De afzetprijzen van de agrarische producten daalden echter met gemiddeld 2 procent.

Druk op prijzen

Voor de tweede helft van 2014 wordt een verdere druk op de prijzen verwacht wegens de Russische boycot. Voor het hele jaar verwacht ING echter een agri-export op het niveau van 2013, bijna 78 miljard euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer