Maatregelen+tegen+ondergrondverdichting
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

Maatregelen tegen ondergrondverdichting

Verdichting van de ondergrond (ploegzool en dieper) is een onderschat probleem in de landbouw. Op grotere diepte is de verdichting niet te herstellen. Dat komt naar voren uit een factsheet van CLM en Alterra.

Veel belanghebbenden realiseren zich niet dat vooral zandgronden een risico lopen, zo is uit de nieuwsbrief van de bodemacademie op te maken. Herstel dat op kleigrond deels wel plaatsvindt, is bij zandgrond afwezig.

Volgens CLM en Alterra kan de teler met preventieve oplossingen voorkomen dat opbrengsten met 20 procent achteruitgaan door een verdichte ondergrond.

Internationale kennis

De factsheet is opgesteld als onderdeel van een Europees project om de gevolgen en oplossingen voor ondergrondverdichting onder de aandacht te brengen. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van kennis en ervaring uit Zweden en België.

Over dit onderwerp worden ook workshops verzorgd.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer