Bodemverbetering+vraagt+om+maatwerk
Nieuws
© nieuwe oogst

Bodemverbetering vraagt om maatwerk

Opheffen van bodemverdichting vraagt om maatwerk. Wie verkeerde maatregelen neemt, komt van de regen in de drup.

Dat werd donderdag duidelijk op de praktijkdag Bodem en Verdichting op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond. De dag was goed voor een kleine tweehonderd bezoekers.

Het beperken van stuifschade, opheffen en kwantificeren van bodemverdichting en bodemstructuurverbeteraars stonden tijdens de dag centraal.

Profielkuilen

Op de proefboerderij werden veel profielkuilen bekeken. Daarnaast ook enkele profielkuilen op een praktijkperceel in de buurt.

Op het hoger gelegen gedeelte van het praktijkperceel heeft het diepspitten een positief effect gehad. De indringingsweerstand is minder waardoor de bewortelingsdiepte is toegenomen.

Op het lage gedeelte is de grondverbetering geen succes. Met een hydraulische kraan is de grond diep omgespit. Daarbij is te veel en te fijn zand naar boven behaald. De bieten kleuren geel.

Alle factoren

Bodemkundige Jan van Berkum: ‘Je moet bij bodemverbetering de goede combinatie zoeken. Wat wil je en wat kun je? Daarbij moet je alle factoren bekijken.’

De akkerbouwers vinden de dag leerzaam. Ze concluderen dat er niet voor elk probleem een makkelijke oplossing is. ‘Soms moet je de grond accepteren zoals die is.’

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer