Rupsen niet beter dan IF-banden

Om bodemverdichting tegen te gaan, zijn IF-banden (Improved Flexion) onder een oogstmachine en op een losse ondergrond adequater en gunstiger dan rupsen.

Rupsen+niet+beter+dan+IF%2Dbanden
© eigen foto Claas

Die conclusie trekt Irstea, een onafhankelijk wetenschappelijke organisatie. Deze Franse overheidsorganisatie voerde een vergelijkend onderzoek uit met een maaidorser waarvan de bunker was beladen.

Er zijn drie verschillende montages getest: twee sets IF banden (800 en 900 millimeter breed) en een set van drie 760 millimeter brede rupsen. Doel van het onderzoek was om vast te stellen wat het verschil in bodemverdichting is tussen beide technologieën.

Bandenspanning

Op een losse ondergrond blijkt de bodemverdichting van een maaidorser op 900 millimeter brede IF-banden met een spanning van 1,4 bar 9 procent minder te zijn dan met rupsen. Dat blijkt uit medingen met een sonde van 20 centimeter.

Op een harde ondergrond blijkt uit testen dat rupsen onregelmatige druk op de bodem geven. In pieken is de druk tot twee maal groter dan met IF-banden die de druk op de bodem constant over het hele loopvlak verdelen en iets meer dan 4 bar druk hebben.

Pieken

De pieken corresponderen met de impact van de rollers.

Uit het onderzoek blijkt dat rupsen geen voordelen bieden ten opzichte van IF-banden als het gaat om bodemverdichting. In samenspraak met de Irstea heeft Michelin de bevindingen op de Sima gepresenteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer