Enqu%C3%AAte+CLM+over+bodemverdichting
© nieuwe oogst

Enquête CLM over bodemverdichting

Bodemverdichting kan de oorzaak zijn van een lagere opbrengst en een verstoorde waterhuishouding. Via een online enquête onderzoekt CLM welke ervaring boeren hebben met bodemverdichting en welke kennis nodig is.

Mogelijk zijn boeren onvoldoende op de hoogte van oorzaken, gevolgen en oplossingen. De enquête, in opdracht van de twaalf provincies, moet daar inzicht in geven. De vragenlijst is tot eind dit jaar in te vullen.

Verdichting van de bodem kan in de bovengrond (de bovenste 20 tot 30 centimeter) en in de ondergrond optreden. Dit onderzoek, uitgevoerd door CLM en Alterra, gaat over ondergrondverdichting (60 centimeter of dieper).

Risico

Er zijn in 2012 risicokaarten gemaakt voor ondergrondverdichting. Hieruit blijkt dat voor de meeste landbouwgronden het risico matig tot zeer groot is bij het huidige landgebruik en de gebruikelijke machines.

Om goede voorlichting te kunnen geven en de gevolgen van ondergrondverdichting te voorkomen, wordt via een online enquête naar ervaringen gevraagd. De enquête is tot en met 31 december in te vullen.

De betrokken partijen LTO, provincies, ministerie van I&M, Alterra en CLM vragen alle boeren om hieraan mee te doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer