%27Rupsbanden+hebben+in+akkerbouw+effect%27
Nieuws
© nieuwe oogst

'Rupsbanden hebben in akkerbouw effect'

Rupsbanden verdichten de ondergrond minder dan gewone banden, zelfs minder dan de moderne extra soepele UltraFlex-banden. Dat blijkt uit onderzoek in de Zeeuwse plaats Vrouwenpolder.

Steeds grotere machines op het land geven kans op meer bodemverdichting. Ontwikkelingen zoals het toenemend gebruik van rupsen en UltraFlex-banden, die sterk kunnen afplatten en zo veel draagoppervlak creëren, kunnen dit beperken.

Alterra-onderzoeker Jan van den Akker: ‘Als je bedenkt dat het voorkomen van ondergrondverdichting vereist dat de grondspanningen op ploegdiepte tot circa 100 kPa (1 bar) omlaag moeten, dan zijn we er nog lang niet.’

Lichtere machines

Technisch maar ook economisch moet dit mogelijk zijn, geeft Van den Akker aan. ‘Zo kijken we in het Europese project Recrere bijvoorbeeld naar mogelijkheden om machines lichter te maken.’

Alterra, hogeschool CAH Vilentum en de Zweedse universiteit van Uppsala deden in opdracht van het blad Boerderij een vergelijkend onderzoek naar de effecten van rupsbanden en UltraFlex-banden.

Ook fabrikanten van banden, rupsen en bietenrooiers en twee loonwerkers werkten mee aan de proef.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer