Les+geleerd+na+waterpeilsores+Tholen
Nieuws
© zlto tholen

Les geleerd na waterpeilsores Tholen

Bij het verhogen of verlagen van het waterpeil is maatwerk per gebied nodig. Zo veel is duidelijk na de problemen die akkerbouwers op Tholen in september ondervonden.

Waterschap Scheldestromen verlaagde, mede op verzoek van ZLTO, op maandag 25 augustus het waterpeil voor de hele provincie Zeeland vanwege de vele regenval van die maand en de te verwachten neerslag.

Maar deze goedbedoelde actie bleek niet voor alle Zeeuwse ondernemers een blauwdruk voor succes. Zo kwamen veel sloten op het eiland Tholen bijna geheel droog te staan door het droge weer in september.

Aardappelen

'Dat was lastig, want we moesten de aardappelen beregenen om te kunnen oogsten. De bovenste grondlaag was door de droogte namelijk te hard geworden', zegt voorzitter Hendrik Jan ten Cate van ZLTO Tholen.

Volgens Ten Cate kan dat beschadigingen veroorzaken aan de schil van tafelaardappelen. ‘Er zijn nu op plekken aardappelen gerooid waar dat eigenlijk niet kon. Ook groentekwekers ondervonden hier last van.’

Hele provincie

'De gedachte van het verlagen van het waterpeil is prima, maar het waterschap heeft dat meteen voor de hele provincie gedaan, terwijl de situatie op Schouwen-Duiveland heel anders is dan bij ons. Wij pleiten voor maatwerk in zulke gevallen.'

· Lees meer hierover in Nieuwe Oogst, editie Zuid.

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer