Haastrechtse+waterberging+stroomt+vol
Nieuws
© De Stichtse Rijnlanden

Haastrechtse waterberging stroomt vol

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat sinds vanochtend 70.000 kuub water in het waterbergingsgebied polder Hooge Boezem in Haastrecht stromen. Het gaat om proef.

Vanmorgen is de calamiteitenduiker opengedraaid. Deze ligt in het zuidelijk deel van het gebied en staat in verbinding met het riviertje de Vlist. Binnen een tijdsperiode van 48 uur wordt gecontroleerd ruim 70.000 kuub water ingelaten.

Het piekwaterbergingsgebied is aangelegd om in tijden van zeer hoog water op de Hollandsche IJssel, maximaal 73.000 kuub water te kunnen bergen. Het hoogheemraadschap verwacht dat dit eens in de vijf jaar gebeurt.

Aanpassingen

Twee dagen lang volgt het waterschap de ontwikkelingen nauwlettend in de Hooge Boezem. Als het nodig is, voert De Stichtse Rijnlanden aanpassingen dan wel herstelwerkzaamheden uit aan de calamiteitenberging.

Als de maximale opslagcapaciteit van de polder is bereikt, zal het water gecontroleerd worden afgelaten en worden teruggepompt naar de Hollandsche IJssel. Dit gebeurt via gemaal De Keulevaart.

Evalueren

Aan het einde van de test gaat het waterschap het functioneren van de waterberging evalueren. Ook zullen indien mogelijk nog laatste aanpassingen plaatsvinden.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer