LTO wijst voorwaarden AVV af

De voorwaarden voor het verkrijgen van een algemeen verbindend verklaring (AVV) zijn te streng. Dat vindt de Federatieraad van LTO Nederland.

LTO+wijst+voorwaarden+AVV+af
© LTO Nederland

Deze week publiceerde minister Henk Kamp (EZ) de ontwerpregeling voor het oprichten van producentenorganisaties (PO's) en brancheorganisaties (BO's).

Daarin staat ook onder welke voorwaarden hij toestemming geeft om alle ondernemers in een sector een dwingende maatregel op te leggen.

Zwaarder dan nodig

LTO Nederland stelt vast dat Kamp zwaardere eisen stelt dan volgens de Brusselse regeling voor PO’s en BO’s nodig is.

Zo moet bij een aanvraag vooraf bewezen worden dat de leden van de betrokken organisaties bereid zijn om het voorschrift uit te voeren of de financiële bijdrage te betalen.

Mededingingstoets

Bovendien moet een brancheorganisatie eerst contact opnemen met de Europese Commissie. Brussel krijgt vervolgens de gelegenheid om een mededingingstoets uit te voeren.

Zolang de uitslag daarvan niet bekend is, neemt de minister geen besluit over het verbindend verklaren van het voorschrift.

Niet uitvoerbaar

'Dit gaat te ver. Kamp zet een kop op de Europese regelgeving', reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Volgens hem is dat praktisch niet uitvoerbaar en wordt het zo 'bijkans onmogelijk' om een algemeen verbindend verklaring te krijgen.

'We vragen alleen om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die Europa biedt. Door deze dogmatische uitwerking van de regels worden ons de mogelijkheden voor publiek/private samenwerking uit handen geslagen.'

Gesprek met Kamp

LTO wil snel in gesprek met minister Kamp over de voorgestelde aanpak. Ook zal de Tweede Kamer worden benaderd om te komen tot een werkbare regeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer