Duidelijkheid+over+PO%27s+en+BO%27s
Nieuws
© Jan van Liere

Duidelijkheid over PO's en BO's

De voorwaarden waaraan producentenorganisaties (PO's) en brancheorganisaties (BO's) moeten voldoen, zijn bekend. Minister Henk Kamp (EZ) heeft de ontwerpregeling naar de Tweede Kamer gestuurd.

De voorwaarden die Kamp stelt aan de erkenning van producenten- en brancheorganisaties, bieden geen verrassingen. Ze komen overeen met de voornemens die hij afgelopen voorjaar al bekend maakte.

Vijftien leden

Zo moeten voor de erkenning van een producentenorganisatie minimaal vijftien leden zijn aangemeld. Voor een brancheorganisatie geldt dat tenminste 25 procent van de primaire ondernemers uit de betrokken sector is aangesloten en 25 procent van de distributeurs, verwerkers of handelaren.

Voor een algemeen verbindend verklaring geldt onder meer als voorwaarde dat de regeling waaraan elke ondernemer verplicht moet deelnemen, geen onevenredige inbreuk maakt op de ondernemersvrijheid. Ook moet het gaan om een zaak die niet door de overheid kan worden geregeld.

Groenten en fruit

De regeling is niet van toepassing op producentenorganisaties of unies van producentenorganisaties in de sector groenten en fruit. Daar blijft de geldende EU-regeling van kracht.

De Tweede Kamer heeft twee weken om te reageren op het ontwerp. Daarna wil Kamp de regeling publiceren in de Staatscourant.

Snelle afhandeling

De minister belooft dat hij zijn best zal doen om aanvragen voor erkenning van producenten- en brancheorganisaties voor 1 januari 2015 af te handelen. Datzelfde geldt voor eventuele verzoeken tot algemeen verbindend verklaring.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer