Natuur+Lage+Oude+Veer+van+tafel
Nieuws
© nlwandel.nl

Natuur Lage Oude Veer van tafel

De natuur langs het Lage Oude Veer bij Anna-Paulowna komt er voorlopig niet. Landschap Noord-Holland (LNH) laat weten dat het project voor de Ecologische Hoofdstructuur 'op dit moment niet mogelijk blijkt'.

LTO Noord is blij en opgelucht over dit besluit. De afgelopen maanden voerden LTO Noord Noord-Holland en afdeling Hollands Kroon een intensieve lobby om de natuur voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) tegen te houden.

Landschap Noord-Holland voert meerdere redenen aan voor het besluit. 'Enerzijds is er een probleem met maatschappelijk en politiek draagvlak ontstaan, anderzijds lijkt het er op dat de benodigde gronden inmiddels zijn verkocht.'

Koop

De gronden die in het plangebied liggen, zouden verkocht zijn aan een boer, liet LNH onlangs weten. De koop is waarschijnlijk op 1 oktober definitief.

LNH hoopt later alsnog de gronden in haar bezit te krijgen door met de nieuwe eigenaar in onderhandeling te gaan. 'De gronden zijn immers niet erg interessant voor de landbouw.'

Lichtpunten

De natuurorganisatie ziet 'lichtpunten' om in de toekomst ' toch draagvlak voor het project te krijgen. 'Voor het gehele plan of alleen voor de EHS-hectares.'

Dat kan mogelijk door de kansen voor het benutten van het nieuwe GLB te verkennen en door project Lage Oude Veer in het bredere perspectief van ontwikkelingen in de kop langs de randen van het Wad te plaatsen.

'Het komende jaar moet duidelijk worden of er nog openingen zijn voor een doorstart. Wij zullen u in dat geval in een vroeg stadium informeren en betrekken', geeft LNH aan.

Commotie

Landschap Noord-Holland wilde aanvankelijk 50 hectare EHS langs het Lage Oude Veer aanleggen. Het natuurplan zorgde voor veel commotie onder boeren in de omgeving, bij LTO Noord en de politiek.

Van ligt 50 hectare ligt 8 hectare binnen de EHS. De overige 42 hectare is door de gemeente en provincie Noord-Holland bestemd als agrarisch.

Ook was LTO Noord verbijsterd over de 3,3 miljoen euro subsidie, die LNH in een korte tijd ontving van het Waddenfonds om het project mogelijk te maken.

Politiek

Ook de gemeentelijke en provinciale politiek roerde zich over de kwestie. CDA en VVD stelden kritische vragen over het natuurproject en wilden dat de boerenhectares agrarisch blijven.

Het college van gemeente Hollands Kroon poneerde enkele weken geleden nog het idee om alleen de 8 hectare te ontwikkelen die wel als EHS is aangewezen. Nu die gronden verkocht zijn, ziet LNH ook dat plan niet meer zitten.

LTO Noord vindt dat de subsidie van het Waddenfonds moet worden ingetrokken nu de gemeenteraad het bestemmingsplan niet wijzigt en LNH laat weten het gebied te ontwikkelen.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer