LTO: direct belang bij Lage Oude Veer

LTO Noord is wel degelijk ‘direct belanghebbende’ bij de subsidieverlening voor het natuurproject Lage Oude Veer bij Anna Paulowna. Het land is nu grotendeels agrarisch en ligt buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

LTO%3A+direct+belang+bij+Lage+Oude+Veer
© nlwandel.nl

Dat stelt LTO Noord deze week in een brief aan het Waddenfonds. Vorige week werd het bezwaar van LTO Noord vooralsnog ‘niet ontvankelijk’ verklaard. De motivatie van het Waddenfonds luidde dat LTO Noord geen direct belang heeft bij de subsidie van 3,3 miljoen euro aan Landschap Noord-Holland (LNH).

Het Waddenfonds verstrekte onlangs de subsidie om 50 hectare bij Anna Paulowna om te vormen tot natte natuur. Van het land ligt slechts 8 hectare binnen en 42 hectare buiten de EHS. Deze gronden hebben nu een agrarische bestemming.

Bestemming

Omdat LNH met de subsidie in staat is de gronden te verwerven, is er een agrarisch belang, stelt LTO Noord. Verwacht wordt ook dat LNH een andere bestemming van het land aanvraagt, namelijk natuur. LTO vindt dan ook ‘dat als gevolg van het verdwijnen van het huidige toegestane agrarische gebruik wel degelijk sprake is van een rechtstreeks belang en niet van een afgeleid belang.’

LTO Noord ageert fel tegen de natuurontwikkeling in de Noordkop, omdat ze wil dat de polder boerenland blijft, vooral de 42 hectare buiten de EHS. De hoorzitting greep zij aan om de toekenning van de subsidie aan te vechten.

Geen kans

Zo vindt LTO Noord dat het Waddenfonds LNH heeft bevoordeeld. Andere partijen hadden geen kans mee te dingen naar het natuurproject. Ook zet LTO Noord vraagtekens bij het snelle verloop van de procedure. Binnen drie weken na de aanvraag waren de miljoenen vergeven.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer