CDA en VVD: subsidie Oude Veer intrekken

De Noord-Hollandse Statenfractie van CDA en VVD vindt dat de subsidie van 3,3 miljoen euro aan Landschap Noord-Holland voor Lage Oude Veer moet vervallen nu gemeente Hollands Kroon het bestemmingsplan niet wijzigt.

CDA+en+VVD%3A+subsidie+Oude+Veer+intrekken
© nlwandel.nl

Dat schrijven de partijen in kritische vragen aan Gedeputeerde Staten (GS). CDA en VVD willen hiermee voorkomen dat Landschap Noord-Holland alsnog de gronden verwerft voor het natuurproject in de Oostpolder van Anna Paulowna.

‘Wij vragen ons af wat de impact is van de beslissing van de gemeente’, motiveert VVD’er Petra van Hartskamp. ‘Wij vinden natuur en ecologie heel belangrijk, maar vinden ook dat het Waddenfonds economische belangen en draagvlak moet meewegen bij zijn subsidieverlening.’

Bestemmingsplan

De gemeenteraad van Hollands Kroon besloot onlangs het bestemmingsplan niet te wijzigen voor het natuurplan van Landschap Noord-Holland (LHN). Volgens Hartskamp heeft dat tot gevolg dat LHN de benodigde vergunning voor haar plan niet kan krijgen en de subsidie moet worden ingetrokken.

'Nu niet wordt voldaan aan de voorwaarden, willen we weten wat GS ervan vindt. We vinden dat er geen gronden verder moeten worden aangekocht. Dat moet duidelijk zijn op korte termijn', stelt Van Hartskamp.

'Het moet niet zo zijn dat het geld toch wordt gestoken in de ontwikkeling van natuur die de gemeente niet wil.'

Verkoop

CDA en VVD achten dit risico 'niet aanzienlijk', omdat de huidige eigenaren van de gronden op korte termijn tot verkoop wensen over te gaan. Van Hartskamp vindt de kwestie overigens niet alleen een zaak van het Waddenfonds dat de subsidie heeft verstrekt., maar ook een zaak van de provincie.

'De provincie maakt deel uit van het Waddenfonds. Bovendien hebben we afspraken gemaakt over de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur.'

LTO Noord Hollands Kroon

Die mening is ook vice-voorzitter Henk Geerlings van LTO Noord Hollands Kroon toegedaan. 'De Noord-Hollandse gedeputeerde maakt zelf deel van het dagelijks bestuur.'

'We zijn blij dat CDA en VVD kritische vragen stellen. Eerder konden we geen bezwaar maken bij het Waddenfonds, omdat we geen betrokken partij zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer