LTO: plannen EZ kunnen krachtdadiger

LTO Nederland is blij met de waardering die het kabinet uitspreekt voor de land- en tuinbouw. Maar volgens voorzitter Albert Jan Maat moet die wel leiden tot een krachtdadiger en positiever beleid.

LTO%3A+plannen+EZ+kunnen+krachtdadiger
© LTO

'De Troonrede verwoordt prima ambities voor het bedrijfsleven. Maar helaas voegen de ministeries nog te weinig de daad bij het woord', oordeelt Maat.

Lastenverzwaring

Maat noemt onder meer de in het Belastingplan 2015 aangekondigde lichte verhoging van de energiebelasting. 'Dat leidt tot een lastenverzwaring die de exporterende sectoren op achterstand zet.'

Het stoort LTO ook dat het groene onderwijs door het ministerie van Economische Zaken (EZ) sterker wordt gekort dan de onderwijsinstellingen die onder het ministerie van OCW vallen. 'Onbegrijpelijk', oordeelt de voorzitter.

Hij verwerpt het standpunt van EZ dat extra exportpromotie binnen de Europese Unie uit het landbouwbudget moet worden betaald. Volgens hem was dat niet de bedoeling.

Sigaar uit eigen doos

'Afgesproken was dat de lasten gezamenlijk zouden worden gedragen. Nu krijgen sectoren die lijden onder de Russische boycot een sigaar uit eigen doos', benadrukt Maat in zijn reactie op de Troonrede.

LTO zal er bij de Tweede Kamer op aandringen om het beleid van Economische Zaken bij te sturen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer