LTO wil aanpak verzilting Nieuwe Waterweg

LTO Nederland vraagt het kabinet nader onderzoek te doen naar een mogelijke sluis tussen de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg, ten oosten van de Petroleumhaven. Die zou de verzilting kunnen tegengaan.

LTO+wil+aanpak+verzilting+Nieuwe+Waterweg
© John Oud

Aanleiding voor het verzoek is het Deltaprogramma 2015 dat minister Melanie Schultz-van Haegen (I&M) vanmiddag in Den Haag heeft gepresenteerd. Dit programma geeft de maatregelen aan die het kabinet gaat treffen om Nederland te beveiligen tegen het water en te voorzien in een dreigend gebrek aan zoet water.

Slim watermanagement

In het Deltaprogramma ontbreekt een stevige aanpak van de verzilting die vanuit de Nieuwe Waterweg West-Nederland binnendringt. Het kabinet meent dat 'slim watermanagement' de komende decennia volstaat.

Pas na 2070, bij vervanging van de huidige Maeslantkering, zou over de aanleg van een zoutwerende hoogwaterkering nagedacht kunnen worden. LTO wil daar niet op wachten.

Positieve effecten

Een sluis houdt volgens LTO de verzilting van het oppervlaktewater tegen en heeft een positief effect op de beheersing van de waterstand. 'De veiligheid van alle Nederlanders wordt ermee gediend en er is volgens deskundigen minder geld nodig voor dijkverzwaring', zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

Extra zout water in de Nieuwe Waterweg leidt tot onvoldoende zoet water om droogte in de land- en tuinbouw tegen te gaan, meent Schenk. 'Het kan niet zo zijn dat maatregelen in de Nieuwe Waterweg een halve eeuw worden opgeschoven', zegt hij met een verwijzing naar de effecten van klimaatverandering.

Droogte

In de toekomst zullen er vaker langere periodes van droogte zijn. Hierdoor wordt het risico van verzilting van het oppervlaktewater groter.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer