Duurdere energie maakt tekort Wiebes goed

De energiebelasting op elektriciteit en op aardgas gaat omhoog. De regering dekt daarmee het tekort dat ontstond door de belastingverhoging op leidingwater te temperen.

Duurdere+energie+maakt+tekort+Wiebes+goed
© Nieuwe Oogst

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) meldt dat in het Belastingplan 2015. Dat is vandaag ingediend bij de Tweede Kamer.

Minder inkomsten

De bijstelling van de geplande belastingverhoging voor leidingwater was onder meer bepleit door LTO Nederland. Het bedrijfsleven reageerde verheugd, maar het ministerie van Financiën mist nu jaarlijks 80 miljoen euro aan inkomsten.

Die derving wordt goedgemaakt door een verhoging van de energiebelasting. Zowel de belasting op aardgas als op elektriciteit gaat omhoog.

Bedrijfsleven betaalt

De verhoging geldt voor de tweede en de derde schijf, zodat vooral het bedrijfsleven de gevolgen ervan zal merken. Wiebes wijst erop dat juist het bedrijfsleven voordeel heeft van de aanpassing van de leidingwaterbelasting.

De verhoging van de tweede schijf op aardgas geldt niet voor het verlaagde energiebelastingtarief voor de glastuinbouw. Relatief gezien behouden de glastuinbouwbedrijven hetzelfde voordeel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer