‘Blij met een Ei’ op nieuwe leest

‘Blij met een Ei’ wordt op een nieuwe leest geschoeid. Medio oktober ontvangen alle leghennenhouders in Nederland een mailing met de vraag om voor 50 euro per kwartaal ‘een ei te leggen’.

Ilona LesscherHalf oktober wordt de nieuwe website van de stichting gelanceerd. Tegelijkertijd gaat de mailing de deur uit. ‘We gaan op eigen benen staan’, zegt Alex Jannsen, sinds 1 september voorzitter van de stichting Blij met een Ei.
Naast leghennenhouders benadert de stichting ook de periferie. Die kunnen de promotieactiviteiten van de stichting steunen met een gouden, zilveren of bronzen ei.
Het wegvallen van de financiering vanuit het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) dwingt de stichting tot een nieuwe aanpak. De onzekerheid die dat met zich meebracht, zorgde er ook voor dat het het laatste anderhalf jaar wat stil was rondom de stichting. Maar daar komt nu verandering in.
‘Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor eieren’, zegt Janssen. ‘Door de activiteiten van Blij met een Ei en de campagne Ei love you wordt er toch zo’n 5 procent meer eieren afgezet.’ Blij met een Ei ontving jaarlijks zo’n 100.000 euro van het PPE.

Saamhorigheid

De bedrijfsresultaten in de legsector staan onder druk. Maar Janssen is niet bang dat er daardoor niet genoeg respons komt op de werving. ‘Juist nu is promotie noodzakelijker dan ooit. We moeten allemaal ons ei kwijt’, zegt Janssen.
Hij hoopt dat de privatisering van Blij met een Ei juist zorgt voor saamhorigheid onder leghennenhouders. ‘Ik heb ook liever 500 hennenhouders die elk 100 euro bijdragen dan 250 die het werk van de stichting steunen met 200 euro.’
De stichting Blij met een Ei geeft voorlichting over de legpluimveehouderij in Nederland en stimuleert de dialoog tussen de sector en consument. De stichting is in 1997 opgericht door de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders, afdeling Limburg.
Sinds 2000 werkt de stichting landelijk en bestaat ze uit vijf regio’s die elk zijn vertegenwoordigd in het bestuur. Daarnaast wordt het bestuur bijgestaan door adviseurs van NOP (Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders) en NVP (Nederlandse Vakbond Pluimveehouders).
De missie van Blij met een Ei blijft dezelfde. ‘Aangesloten hennenhouders ontvangen promotiemateriaal, en we blijven nationale en regionale evenementen uitdragen.’
Daarnaast gaat de stichting nieuwe activiteiten ontwikkelen. Janssen noemt bijvoorbeeld het Nationaal Schoolontbijt. Logistiek misschien niet de makkelijkste klus, maar een ei hoort bij een Hollands ontbijt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer