Overijssel%3A+harde+aanpak+ganzenoverlast
Nieuws
© -

Overijssel: harde aanpak ganzenoverlast

Wanneer natuurorganisaties niet meewerken om het aantal ganzen terug te brengen, overweegt provincie Overijssel volgens RTV Oost in te grijpen op de terreinen van onder meer Natuurmonumenten.

Dat staat in een plan dat morgen door de provinciale politiek wordt besproken. Reden voor die aanpak is dat de alsmaar groeiende ganzenpopulatie veel schade veroorzaakt bij boeren.

Het afgelopen jaar werd in Overijssel bijna 700.000 euro schade uitgekeerd. Dat is enkele tonnen meer dan tien jaar geleden. Boeren eisen daarom dat het aantal ganzen drastisch wordt verminderd.

Winterrust

Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties willen alleen meewerken aan ganzenbestrijding als de vogels in de winter met rust worden gelaten, zoals ook in veel andere provincies gebeurt.

Volgens deze organisaties wordt de schade namelijk vooral veroorzaakt door de zomerganzen. De provincie is alleen niet van plan winterrust in Overijssel in te voeren.

Ganzenbestrijding

Nu de natuurorganisaties weigeren mee te werken aan de ganzenbestrijding, dreigt de provincie gebruik te maken van een wetsartikel waarbij natuurorganisaties gedwongen kunnen worden toegang te verlenen tot hun terreinen.

Volgens Bart de Haan van Natuurmonumenten zou zo'n actie verdere samenwerking met de provincie in gevaar brengen, meldt RTV Oost.

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer