Fryslân: inzet schadevermindering gans

Provincie Fryslân zet de komende twee jaar in haar ganzenaanpak in op schadevermindering aan gewassen. Kern van de aanpak is vooral de schade van de winterganzen stevig terug te dringen.

Frysl%C3%A2n%3A+inzet+schadevermindering+gans
© Nieuwe Oogst

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben drie hoofdpunten omschreven in haar nieuwe nota Friese ganzenaanpak. De deelnemerspremie komt op 50 euro per hectare voor de grondeigenaren in foerageergebieden, waar ganzen worden gedoogd.

Deze vergoeding staat los van de standaardvergoeding voor gewasschade.

Brandgans

Het tweede hoofdpunt is dat de brandgans als grootste schadeveroorzaker mag worden aangepakt. Als derde wordt in de komende twee seizoenen (2014/2015 – 2015/2016) ingezet op een kortere periode van twee maanden winterrrust voor trekganzen.

In de jaren daarna wordt de winterrust weer opgeschroefd naar vier maanden, mits blijkt dat de aanpak heeft gewerkt. LTO Noord Fryslân is gematigd positief. 'Het is een goede zaak dat de provincie nu tot werkelijke actie overgaat. De bedoelingen zijn goed. Wij vinden het wel jammer dat er in het Fries Ganzenplan meteen genoemd wordt dat over twee jaar de vier maanden winterrust weer ingaat. Laten we eerst de periode van twee maanden evalueren', aldus bestuurder Peet Sterkenburgh.

10 procent minder schade

Gedeputeerde Johannes Kramer verwacht dat met deze aanpak de schade van de ganzen met 10 procent wordt teruggedrongen. 'Het is nu zaak om de ganzenschade door deze maatregelen ook daadwerkelijk minder te maken.'

In Friesland zijn het vooral de winterganzen die schade aan percelen toebrengen. In andere provincies zijn dat juist de zomerganzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer