Felle+reacties+op+ganzenaanpak+Frysl%C3%A2n
Nieuws
© Ida Hylkema

Felle reacties op ganzenaanpak Fryslân

De nieuwe Friese ganzenaanpak leidde gisteravond tijdens een bijeenkomst van BoerenNatuur en ANV Sudwesthoeke in Workum tot felle reacties onder de vijftig aanwezige boeren.

Kritiek hadden ze onder andere op de taxatie, de schadevergoedingen en de wijze van schade-afhandeling. Een belangrijk punt in het nieuwe beleid zijn de foerageergebieden.

De inschrijving voor foerageergebieden, de rustgebieden, is vrijwillig, maar volgens de boeren hebben ze geen keuze. 'Wij hebben helemaal geen inspraak. We moeten het maar slikken.'

Te kort door bocht

Dat was volgens een andere aanwezige 'te kort door de bocht'. 'Er is twee jaar hard gewerkt aan een compromis. BoerenNatuur en LTO Noord hebben het vuur uit de sloffen gelopen.'

Boeren kunnen zich voor de 28.000 hectare foerageergebieden voor 2014/2015 en 2015/2016 inschrijven. In deze gebieden moeten winterganzen van november tot april met rust worden gelaten. Alleen gebieden met voldoende deelname begrenst de provincie.

Beheerpakketten verdwijnen

Voor de foerageergebieden gaan nieuwe voorwaarden gelden. De beheerpakketten verdwijnen. Deze worden vervangen door een regeling die volledig is gebaseerd op taxatie van de gewasschade. De schade wordt 100 procent vergoed op basis van 150 kilo droge stof.

Daarbovenop krijgen de deelnemers een premie van 50 euro als op die hectare voor meer dan 25 euro aan schade is.

Deelname

BoerenNatuur inventariseerde de afgelopen twee weken samen met de agrarische natuurverenigingen de deelname voor ganzenfoerageergebieden. Zij moet de resultaten begin augustus aan de provincie overhandigen.

Provinciale Staten besluiten in september over de nieuwe aanpak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer