EZ%3A+morgen+regeling+voedseloverschot
Nieuws
© the greenery

EZ: morgen regeling voedseloverschot

Het ministerie van Economische Zaken stelt morgen een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van de Russische boycot uit de markt te halen.

Dit heeft een woordvoerder dinsdag meegedeeld. Telers die met overschotten zitten, kunnen zich nu al aanmelden bij uitvoeringsinstantie RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zo'n 45 telers hebben dat inmiddels gedaan. Morgen worden meer details bekend over de regeling zoals de vaststelling van de opkoopprijzen voor de diverse producten.

Overtollige partijen

De Europese Unie heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen of voor het niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten. Een deel van het overschot aan groente en fruit dat is ontstaan door de Russische boycot, kan naar de voedselbanken.

Het ministerie is hiertoe in nauw overleg met Voedselbanken Nederland en landbouworganisatie LTO Nederland om te bekijken hoe het voedsel een goede bestemming kan krijgen.

Herstel prijzen

Overigens is volgens LTO nog niet bekend hoeveel telers overschotten zullen gaan aanbieden. De prijzen van tomaten, komkommers en paprika's zijn onder meer door het slechte weer vrijwel terug op het niveau van voor de Russische boycot.

LTO en Voedselbanken Nederland zijn in elk geval logistiek klaar om overschotten aan de voedselbanken te leveren. Als meer duidelijk is over de voorwaarden om voedseloverschotten uit de markt te halen, zal het nog wel tot maandag duren voordat het voedsel daadwerkelijk naar de voedselbanken kan.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer