Rooijakkers%3A+Dijksma+%27te+luchtig%27+over+boycot
Nieuws
© Jos Thelosen

Rooijakkers: Dijksma 'te luchtig' over boycot

Na het binnenhalen van het 'succes' voor groente en fruit bij de Russische handelsboycot moet er ook aandacht komen voor andere sectoren zoals vlees.

Dat stelt voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO-vakgroep Varkenshouderij. ‘De effecten voor de varkenshouderij vallen verdraaid niet mee.’

Rooijakkers stoort zich mateloos aan de ‘luchtige toon’ van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in haar brief aan de Tweede Kamer.

Afrikaanse varkenspest

Dijksma schrijft dat voor varkensvlees de situatie niet verandert omdat de export naar Rusland al sinds begin februari niet meer mogelijk was vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP) in de EU.

Door andere bestemmingen te vinden is de afname van export tot nu toe minder dan 10 procent.

Achterblijven

Rooijakkers bestrijdt die conclusie. Vleesexporteurs hebben weliswaar andere bestemmingen gevonden, maar varkenshouders worden wekelijks geconfronteerd met prijzen die achterblijven.

‘Een grove schatting, maar ik denk dat we dit jaar gauw 20 euro per geleverd vleesvarken mislopen’, aldus de vakgroepvoorzitter.

Prijs

Het laat zich wel moeilijk voorspellen wat de prijs van varkensvlees zou zijn als de importstop er het afgelopen half jaar niet was geweest.

Hetzelfde geldt voor de prijsontwikkeling in de komende maanden. Feit is wel dat er in de sector voorzichtig hoop was dat de Russische importbelemmeringen vanwege AVP medio september zouden zijn opgeheven.

Perspectief weg

Onder andere vanuit het Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) voor slachterijen en vleesverwerkers is de afgelopen maanden hard aan getrokken aan het opheffen van de importstop.

Er leek ruimte te komen, maar dat proces is door de boycot doorkruist. ‘De kans op betere prijzen in het laatste kwartaal is nu weg. De prijsdruk blijft’, aldus Rooijakkers. Hij wijst in dit verband ook op de vrije val van de biggenprijzen.

Flankerende maatregelen

LTO-vakgroep Varkenshouderij staat daarom op het standpunt dat varkenshouders ook gebruik moeten kunnen maken van flankerende maatregelen die nu door de overheid beschikbaar worden gesteld.

Daarnaast moet de EU de sector helpen om de schade van de boycot ook voor de varkenshouderij tot een minimum te beperken.

Gerichte ondersteuning

‘Bijvoorbeeld door gerichte ondersteuning en stimulering van de export naar derde landen zodat de EU-markt wordt ontlast’, aldus Rooijakkers. Ook moet binnen de EU de consumptie van varkensvlees worden gestimuleerd. In overleg met het COV wordt dat uitgewerkt.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer