Overschot+appels+en+peren+als+veevoer
Nieuws
© Peter van Houweling

Overschot appels en peren als veevoer

Het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO) wil het overschot appels en peren vanwege de Russische boycot als veevoer gebruiken. Het instituut doet er momenteel verder onderzoek naar.

De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. 'Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen', aldus het ILVO.

Daarnaast wijst het onderzoeksinstituut de fruitveilingen erop dat appels en peren, mits hoogwaardige verwerking, alsnog een bestemming kunnen krijgen in de humane voeding.

Appel- en perensap

Via innovatieve verwerkingsmethoden kunnen ze worden omgezet tot appel- en perensap waarin zowat alle gezondheidsbevorderende antioxidanten bewaard blijven.

Appels en peren lijken het meest op het gangbare voedermiddel ‘voederbiet’. Net zoals voederbieten bevatten ze veel suiker, zijn ze goed verteerbaar en bevatten ze veel energie.

Evenwicht bewaken

Wel is het voor herkauwers (rund, geit, schaap) belangrijk om het evenwicht tussen energierijke componenten (zetmeel of suiker) en eiwitten te bewaken.

Het ruweiwitgehalte van appels en peren is zeer laag, maar doordat de suikers veel energie leveren op pensniveau, is het gehalte darmverteerbaar eiwit (DVE) vrij hoog.

Daghoeveelheid

ILVO noemt een maximale daghoeveelheid per diersoort aan, zodat negatieve bijwerkingen (acidose of pensverzuring/diarree) worden vermeden. Runderen die meer dan 500 kilo wegen, dienen niet meer dan 15 kilo (versneden of geplette) appels en/of peren per dag te eten.

Vleesstieren en jongvee mogen tot 3 kilo per 100 kilo lichaamsgewicht krijgen. Geiten en schapen kunnen 2 kilo aan. Ook varkens mogen 2 kilo krijgen, maar dan liefst gekookte appels of peren, voor een betere vertering.

Inkuilen

Ook is het mogelijk appels en peren in te kuilen met bijvoorbeeld kuilmaïs in een verhouding 60/40 of samen met gehakseld stro in een verhouding van 30/70.

Het suiker van ingekuilde appelen en peren fermenteert bijna volledig tot alcohol. Dezelfde doseringsbeperking geldt in dat geval, om alcoholintoxicatie van de dieren te vermijden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer