Kans+op+Europese+steun+zuivelproducten
Nieuws
© Rusland FrieslandCampina

Kans op Europese steun zuivelproducten

Na de Europese steunmaatregelen voor bederfelijke tuinbouwproducten bekijkt de Europese Unie of er hulp nodig is in verband met bepaalde zuivelproducten die worden getroffen door het Russische importverbod.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel vrijdag bekend na overleg met EU-deskundigen over de gevolgen van de Russische boycot.

De Europese Commissie zegt niet te aarzelen om verdere noodmaatregelen te treffen, vooral omtrent bepaalde zuivelproducten, mocht dat nodig zijn.

Overleg in Brussel

De commissie en experts uit de EU-landen buigen zich volgende week donderdag in Brussel over de situatie rond zuivel en vleesproducten.

Door de boycot kan circa 250 miljoen kilo kaas uit de EU niet langer naar Rusland worden geëxporteerd, meldde zuivelgigant Royal FrieslandCampina (RFC) deze week. Nederlandse zuivelbedrijven exporteren hiervan circa 50 miljoen kilo.

Waarschuwing

RFC exporteerde vorig jaar voor circa 190 miljoen euro naar Rusland. De coöperatie heeft aangesloten melkveehouders inmiddels gewaarschuwd voor een daling van de melkprijs, als gevolg van de marktverstoring.

De kaas die RFC afgelopen week niet naar Rusland kon exporteren, is grotendeels op andere markten verkocht. Ook wordt gezocht naar alternatieve afzetmarkten en er wordt meer melkpoeder geproduceerd om de kaasmarkt te ontlasten.

ANP

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer