NFW: ‘Liever plangestuurd dan budgetgericht’

Noardlike Fryske Wâlden (NFW) hoopt dat provincie Fryslân er alles aan doet om genoeg uit het landelijke budget van 65 miljoen euro te krijgen. Dan blijft minimaal 23 procent beheergeld van kracht.

In Friesland ligt naar ratio het meeste agrarische natuur- en landschapsbeheer van Nederland. ‘Wij hopen dat ze de komende tijd daar vooral hun energie insteken om herverdeling met andere provincies te voorkomen’, melden voorzitter Douwe Hoogland en secretaris Ingrid van Huizen van NFW.
Dat maakt namelijk het Fries beleid uitstippelen ook makkelijker, in het besef dat de verdeelsleutel zo gegroeid is in het verleden. ‘Maar het is nog geen gelopen koers’, verwacht Van Huizen.
Van Huizen en Hoogland schetsen de ideale situatie: ‘De collectieven zouden een realistisch plan inclusief kostenplaatje moeten kunnen indienen bij de provincie, waarin de beoogde biodiversiteitsdoelen zijn omschreven. Deze moeten gebaseerd zijn op de Europese regels. Dan is het collectief een echte planmaker. Liever plangestuurd dan budgetgericht. Dat is wel de realiteit van een beperkt overheidsbudget.’
NFW vindt dat het om kwaliteit moet gaan. ‘Het behoud van weidevogels, de biodiversiteit in het landschap en het behoud van het coulisselandschap’, zegt Hoogland.
Bij het toekomstige provinciale beleid wordt ingezet op aaneengesloten kansrijke gebieden. NFW heeft al een jarenlang krediet opgebouwd bij de overheid, maar ook zij voelt dat met de nieuwe budgetverdeling de organisatie ook bij nul begint. Het collectief houdt vast aan zijn ambitie om een antwoord te vinden op de aaneengeslotenheid om te komen met een aanvraag die het hele gebied omvat.

Ondersteuning

NFW loopt er niet als zodanig mee te koop, maar als het effectief blijkt, dan wil zij vanuit haar huidige ervaring ook wel administratieve ondersteuning geven aan de overige collectieven om de ontwikkelingskosten elders te drukken. ‘Op dat gebied is het bij ons een lopende trein. Anderen kunnen gebruikmaken van onze expertise’, vertelt Van Huizen. Om alles goed te kunnen, hoopt NFW 5 miljoen euro voor het weidevogel- en landschapbeheer te krijgen.
Het ganzenbeheer wordt losgekoppeld. NFW wil graag dat het ganzenbeheer een onderdeel wordt van het gebiedscollectief.
Verder vindt NFW dat alternatieve financiële bronnen moeten worden gezocht. Een plus wordt gezocht in de blauwe diensten in samenwerking met Wetterskip Fryslân.
‘Landelijk gezien is daarvoor een bedrag beschikbaar van 20 miljoen euro. In samenwerking met Wetter-skip Fryslân en LTO Noord kunnen we op dat vlak ook zeker iets betekenen als organisatie. Dat levert vervolgens ook een financiële plus op’, stelt Hoogland.
Het is volgens de voorzitter en de secretaris echter een utopie dat er in tijden van teruglopende subsidies voor beheer zich zomaar andere geldstromen aandienen. Daarvoor moet iets bedacht worden. ‘In feite moeten we zelf ook zoeken naar alternatieve geldbronnen. Crowdfunding kan daar een onderdeel van zijn’, zegt Hoogland.
‘Het is niet reëel en zonder overheidssteun kan het niet, maar eigenlijk zou je gewoon zelfstandiger moeten opereren. Dat werkt namelijk goed. Voor een groot deel zullen we altijd voor het beheer en behoud van landschap en weidevogels afhankelijk blijven van een geldstroom vanuit de overheid. Maar met nieuwe verdienmodellen kunnen we die afhankelijkheid verminderen’, verwacht de voorzitter.
Op dit moment is NFW met Royal FrieslandCampina, Wereld Natuur Fonds en Rabobank aan het verkennen hoe biodiversiteit op een andere wijze kan worden vermarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer