Afrikaanse+varkenspest+in+Litouwen
Nieuws
© FAO

Afrikaanse varkenspest in Litouwen

Bij een dertien maanden oude beer in Litouwen is volgens de Litouwse veterinaire dienst Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Dat meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Bloedmonsters van twee varkens bij de stad Rokiskis (district Panevežys) hebben uitgewezen dat er één is besmet met Afrikaanse varkenspest.

De bloedmonsters zijn onderzocht door de National Food and Veterinary Risk Assessment Institute (NFVRAI), waar ze zijn onderzocht in het laboratorium.

Particulier

De varkens werden waarschijnlijk gehouden door een particulier in zijn achtertuin. De oorzaak van de bestemming is niet bekend.

Vorige maand werd op een varkensbedrijf met vijf varkens in Oost-Polen ook Afrikaanse varkenspest geconstateerd.

Dode zwijnen

Eerder zijn in deze regio, dicht bij de grens met Wit-Rusland, al dode wilde zwijnen gevonden, die aan deze varkensziekte zijn overleden.

Enkele weken geleden breidde Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) het risicogebied in Litouwen uit voor import van vlees kalveren in verband met het voorkomen van Afrikaanse varkenspest.

Klassieke varkenspest

Enkele weken gelden werden in Letland nieuwe gevallen van klassieke varkenspest geconstateerd. Dat was de vierde keer in 2014 dat de ziekte is aangetroffen in de Baltische staat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer