Nog+enkele+kalverbedrijven+onder+verdenking
Nieuws
© Pieter St

Nog enkele kalverbedrijven onder verdenking

De vier kalverbedrijven waar de dieren zijn geruimd wegens furazolidon-besmetting, zijn weer vrijgegeven. Nog enkele bedrijven staan onder verdenking.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. Ze stelt de Kamerleden op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Van een vijfde kalverbedrijf, bestaande uit een hoofd- en nevenvestiging, is de hoofdvestiging vrijgegeven. Het vlees van alle onderzochte kalveren bleek negatief.

Contra-analyse

Een beslissing over het mogelijk uit de handel nemen van de dieren uit de nevenvestiging is uitgesteld tot 26 augustus. Dat houdt verband met een nog lopende contra-analyse.

Uit onderzoek op dit bedrijf bleek dat een deel van de positief geteste kalveren is aangevoerd van twee andere kalverbedrijven. Op een daarvan blijkt niets aan de hand te zijn, op het andere is bij alle onderzochte dieren furazolidon aangetroffen.

Onder toezicht

Dit laatste kalverbedrijf is door de NVWA onder toezicht geplaatst. De twee kalverbedrijven waar nog onderzoek naar liep omdat zij voer hebben ontvangen van het positief geteste mengvoerbedrijf, zijn inmiddels vrijgegeven door de NVWA.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer