Thieme%3A+test+elk+kalf+op+furazolidon
Nieuws
© Jos van Leeuwen

Thieme: test elk kalf op furazolidon

Op kalverbedrijven waar verontreinigd veevoer is gebruikt, moeten alle dieren individueel getest worden. Dat vindt Marianne Thieme, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

Thieme heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Aanleiding is de furazolidon-affaire die leidt tot ruiming van verschillende kalverbedrijven.

Niet onnodig afmaken

Op de bedrijven worden alle aanwezige dieren afgemaakt wanneer bij de geteste dieren een te hoog gehalte furazolidon is gevonden. Het Kamerlid meent dat het testen van alle individuele dieren kan voorkomen dat onnodig dieren worden afgemaakt.

Ze vraagt de staatssecretaris om in de toekomst het individueel testen van dieren verplicht te stellen. Tegelijk zou de overheid moeten regelen dat de kosten ervan verhaald kunnen worden op degene die de wet heeft overtreden.

Kamer informeren

Wanneer de komende tijd nog massale ruimingen nodig zijn, wil Thieme dat de Kamer vooraf informatie krijgt over de toegepaste dodingsmethode. Ze vraagt Dijksma om, ter controle op het welzijn van individuele dieren, dergelijke ruimingen in de stal te filmen.

Vorige week stelde de SP al Kamervragen over het vervuilde veevoer. Erik Smaling en Henk van Gerven willen informatie over de opsporingsmethoden van de NVWA, de herkomst van de furazolidon en het risico voor de volksgezondheid.

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer