%27Risico%27s+furazolidon++verwaarloosbaar%27
Nieuws
© Jos THelosen

'Risico's furazolidon verwaarloosbaar'

Het is zonde dat kalveren moeten worden geruimd want het risico voor de volksgezondheid is verwaarloosbaar. Dat stelt Johanna Fink-Gremmels hoogleraar van de faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht.

De antibiotica furazolidon en furaltadone zijn al sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw verboden in de Europese Unie. De reden voor een Europees verbod is dat destijds werd gesteld dat bestandsdelen van deze middelen in het lichaam zouden worden omgezet naar kankerverwekkende stoffen.

'Er is echter nooit goed onderzocht of deze veronderstelling echt van betekenis is', zegt Johanna Fink-Gremmels hoogleraar van de faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht.

Zonde

'Als er twijfel is en het tegendeel is niet bewezen dan wordt een stof verboden, zeker als er voldoende alternatieven zijn', zegt Fink Gremmels. 'Dat heeft de Europese Unie zo bepaald. Het is zonde dat kalveren moeten worden geruimd want het risico voor de volksgezondheid is verwaarloosbaar. Maar de wet bepaalt het zo dus moet de toezichthouder (NVWA) zich daaraan houden.'

Geen enkel effect

Volgens de hoogleraar heeft het toevoegen van furazolidon en furaltadone aan veevoer geen enkel effect op de gezondheid en groei van kalveren. 'Alleen bij specifieke inzet van deze antibiotica kan enig resultaat verwacht worden. Bijvoorbeeld bij een infectie aan de urinewegen en sommige darmklachten. Maar het toevoegen in lage concentraties aan het veevoer is compleet zinloos.'

Buiten Europa

Voor humaan gebruik worden de antibiotica nog wel gebruikt in Europa. Elders in de wereld worden furazolidon en furaltadone bij dieren en mensen voor bepaalde indicaties gebruikt. Het is gewaardeerd product bij aandoeningen van de urinewegen want het risico voor resistentie is buitengewoon laag.

Buiten Europa zijn deze antibiotica vrij verkrijgbaar.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer