%27NVWA+moet+transparanter+werken%27
Nieuws
© NVT

'NVWA moet transparanter werken'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet meer communiceren en transparanter opereren bij calamiteiten.

Dat is de kritiek van varkens- en kalverhouders die op slot zaten als gevolg van de vondst van furazolidon. Ze hebben vooral opmerkingen over de communicatie van de NVWA.

Dat bleek uit een besloten bijeenkomst vrijdagavond van LTO en NVV in Heelweg, waar ruim zeventig varkens- en kalverhouders bijeenkwamen.

Werkwijze

Bericht krijgen dat je bedrijf op slot wordt gezet, maar niet precies weten waarom en hoe ernstig het is. Of wat de werkwijze van de NVWA in zo’n geval is en hoe het onderzoek is ingericht.

De onzekerheid die dat met zich meebracht, speelde de gedupeerde ondernemers de afgelopen weken parten.

Procedures

‘Het gaat ons niet om goed of slecht nieuws, maar de NVWA moet vertellen wat ze doet of gaat doen. Het is fijn om te weten wat de werkwijze is en welke procedures worden gevolgd’, aldus de aanwezigen.

De varkens- en kalverhouders waren ook kritisch over de telefonische benaderbaarheid van de NVWA en de wijze waarop dierinformatie werd verzameld.

Evaluatie

Bij dit soort calamiteiten moet de communicatie beter, vinden de varkens- en kalverhouders. Op korte termijn volgt een evaluatie met de NVWA, waarbij de punten die vrijdagavond zijn besproken, worden meegenomen.

Tijdens de besloten bijeenkomst voerde opluchting dat de varkensbedrijven donderdagavond zijn vrijgegeven de boventoon. Maar er was ook medeleven voor de kalverhouderijbedrijven die worden geruimd.

Goed documenteren

LTO en NVV hebben advocaat Paul Mazel van Trip Advocaten aangetrokken voor de juridische afwikkeling van de furazolidonaffaire. Hij adviseert de gedupeerde varkenshouders vooral goed te documenteren.

De insteek van LTO en NVV is om in gezamenlijk overleg met het betrokken mengvoederbedrijf de geleden schade goed af te wikkelen.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer