NVWA+geeft+varkensbedrijven+vrij
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

NVWA geeft varkensbedrijven vrij

De NVWA geeft de 97 varkensbedrijven die nog op slot zaten omdat zij met voer voerden met furazolidon vrij. Dat is zojuist bekend gemaakt.

De gedupeerde bedrijven zijn afgelopen week in clusters onderzocht. Daarbij is in de dieren geen furazolidon aangetroffen, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer.

'De varkenshouders en LTO zijn opgelucht', reageert Eric Douma van LTO Noord Varkenshouderij. 'Nu komt er een einde aan de onzekerheid waarmee de gedupeerde varkenshouders zaten.'

Voerspoor

Het verschil in uitslagen tussen de vier kalverbedrijven waarvan de eerste inmiddels is geruimd en de varkensbedrijven laat zich mogelijk verklaren door de mate van vervuiling van het voer door furazolidon.

De kalverbedrijven kochten het voer rechtstreeks aan vanuit de vervuilde partij. De varkensbedrijven die nu zijn vrijgegeven, kregen hun voer via een mengvoerbedrijf of mengden dat op hun eigen bedrijf met andere grondstoffen. De uiteindelijke concentratie in het veevoer kan daardoor lager liggen, aldus Dijksma.

De staatssecretaris geeft aan nu zo spoedig mogelijk met de vleesketen in gesprek te willen. Onder andere over hoe een zaak zoals nu met furazolidon in de toekomst kan worden voorkomen. Het doorvoeren van privaat rechtelijke keten aansprakelijkheid komt in dat gesprek ook aan de orde.

Onderzoek vlees

Twee slachterijen hebben op eigen initiatief vlees van onlangs geslachte dieren afkomstig van de 97 gedupeerde bedrijven vastgehouden. De NVWA heeft hier monsters van genomen. Dit onderzoek is echter nog niet afgerond.

Nu de blokkade is opgeheven, mogen biggen en vleesvarkens de bedrijven ook weer verlaten. Komende weken moet duidelijk worden hoe de geleden schade wordt afgewikkeld.

De bijeenkomst voor gedupeerde kalver- en varkenshouders vrijdagavond gaat gewoon door.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer