CBS%3A+schade+boycot+300+miljoen+euro
Nieuws
© Wageningen UR Glastuinbouw

CBS: schade boycot 300 miljoen euro

Nederland verdiende in 2013 ongeveer 300 miljoen euro aan de export naar Rusland van de nu geboycotte goederen, meldt het CBS.

De exportwaarde van de boycotgoederen bedroeg ruim 500 miljoen euro. Nederland maakt voor deze export ongeveer 200 miljoen aan kosten voor goederen en diensten die ingekocht worden vanuit het buitenland.

Vooral de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie verdienden volgens het CBS aan de nu geboycotte goederen. Zij produceren en verwerken de groente, het fruit, de zuivel en het vlees dat op de boycotlijst staat.

5.000 banen

Maar ook toeleverende en ondersteunende bedrijfstakken zijn betrokken bij deze export. Het CBS becijfert dat ongeveer 5.000 banen op enigerlei wijze een relatie hebben met de export van Nederlandse goederen naar Rusland.

De helft van die banen hebben betrekking op de producerende bedrijfstakken, namelijk de landbouw en in de voedselindustrie.

Indirecte export

Naast rechtstreekse levering is Nederland ook een belangrijke leverancier van de geboycotte goederen voor landen in de nabijheid van Rusland. Deze producten zijn voor een deel bestemd voor de lokale markt in bijvoorbeeld Polen of de Baltische staten. Een deel wordt echter ook doorverkocht naar Rusland.

Het CBS becijfert dat de waarde van deze indirecte export nog eens 300 miljoen euro zou kunnen bedragen.

Verlies afzetmarkt

Het CBS benadrukt dat betrokken bedrijven meer schade kunnen oplopen dan alleen verlies aan afzetmarkt. Ze krijgen ook te maken met sterk dalende prijzen. Verder kunnen bedrijven failliet gaan, waarmee nog meer werkgelegenheid verdwijnt.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer