LTO%3A+krachtig+signaal+EU+biedt+perspectief
Nieuws
© Yvonne hurkens

LTO: krachtig signaal EU biedt perspectief

Met besluit tot compensatie voor Europese tuinders geeft de Europese Commissie (EC) een krachtig signaal af aan de markt, stelt LTO Nederland.


LTO Nederland ziet haar inzet van de afgelopen anderhalve week beloond door de snelle besluitvorming van zowel het Nederlandse kabinet als ook door de Europese Commissie.

Voorzitter Albert Jan Maat: 'Met het besluit dat producten uit de markt gehaald kunnen worden en dat er compensatie komt voor het niet-oogsten en groen-oogsten van producten zien we onze inzet gerealiseerd.'

Voorlopig bedrag

Maat benadrukt dat het tijdelijk ingrijpen op de markt noodzakelijk is om prijzen te stabiliseren. De Europese Commissie stelt voorlopig een bedrag van 125 miljoen euro beschikbaar voor de compensatie van de genoemde maatregelen.

Maat benadrukt: 'dit is een voorlopig bedrag en daar zijn we blij mee. Ik verwacht dat dit bedrag slechts het begin is en roep de Europese Commissie op om extra budget beschikbaar te stellen indien dit noodzakelijk blijkt.”

Consequenties

Het besluit geldt voor tuinders en telers van de genoemde producten. Wat de consequenties zijn voor de totale agrarische sector moet nog blijken.

'Wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de vleesprijzen of de ontwikkeling van de melk- of eierprijs kunnen we nu niet inschatten', zegt Maat. 'De inzet van LTO was in eerste instantie gericht op de korte termijn.'

Uitvoeringsbesluit

Telers en tuinders van de genoemde producten komen in aanmerking voor compensatie. LTO Nederland voert op dit moment overleg met het ministerie van Economische Zaken om te komen tot een uitvoeringsbesluit waarin staat waar telers en tuinders hun schade moeten melden.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer