Gelderland+bespreekt+boycot+met+tuinders
Nieuws
© Cas

Gelderland bespreekt boycot met tuinders

Provincie Gelderland gaat vandaag in gesprek met een tuinbouwdelegatie over de boycot door Rusland.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wil van de tuinders weten welke mogelijkheden zij zien om de gevolgen van de bocot te verlichten, zei hij gisteren tegen Omroep Gelderland.

Oplossingen

Van Dijk stelde dat hij nog niet kan zeggen wat de provincie voor de sector kan betekenen. Hij wacht de in het overleg aangedragen oplossingen af. Daarnaast kan de provincie eventueel verschillende partijen bij elkaar brengen.

Een groot deel van de productie, zoals paprika, tomaten, komkommer en fruit wordt geteeld in de glastuinbouwgebieden Bommelerwaard en Bergerden (tussen Arnhem en Nijmegen). Maandag werd bekend dat de Europese Commissie de tuinbouw te hulp schiet met 125 miljoen euro.

Herstel

Van Dijk zegt bezorgd te zijn over de gevolgen van de boycot voor het broze herstel van de economie in Nederland. 'Elke tegenslag kan de nekslag betekenen van de positieve ontwikkeling van de economie.' Hij vreest dat ook andere sectoren last kunnen krijgen van de problemen in de tuinbouw.

Naast de glasgroenteteelt maakt Van Dijk zich zorgen over de snijbloemensector en de laanboomteelt, met concentraties in Kesteren en Opheusden. Een groot deel van de bomen en bloemen wordt geëxporteerd naar Rusland. 'Deze kwekers worden ook getroffen en we moeten de gevolgen daarvan niet onderschatten.'

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer