CU%3A+compensatiegeld+tuinders+goed+besteden
Nieuws
© Foto: Anne Paul Roukema

CU: compensatiegeld tuinders goed besteden

De ChristenUnie (CU) is blij met de steun die de Europese Commissie heeft toegezegd aan de Europese groente- en fruittelers die door de Russische boycot worden getroffen. Het beschikbare geld moet wel goed worden besteed.

Dat stelt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Ze vindt het een mooi signaal dat er eensgezindheid is over de noodzaak om de tuinders tegemoet te komen. 'Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als de pootaardappelsector ook een beroep kan doen op compensatie.'

Verder is het volgens haar belangrijk dat groenten en fruit niet worden gedumpt, maar een zinvolle bestemming krijgen. 'Dus liever naar de voedselbanken dan verwerken als diervoer.'

Lange termijn

Het bedrag van 125 miljoen euro vindt de politica een mooi bedrag voor de komende maanden, maar de vraag is of er ook geld beschikbaar komt voor de lange termijn.

'Alleen al de jaarlijkse exportwaarde van de Nederlandse boycotproducten bedraagt 540 miljoen euro, waarvan 175 miljoen euro groente en fruit', aldus Dik-Faber.

Zuivelsector

De Nederlandse zuivelsector wordt ook zwaar getroffen. 'Hier moeten ook snel krachtige Europese maatregelen voor komen', benadrukt Dik-Faber.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer