‘We moeten ‘t hier wel waarmaken’

%E2%80%98We+moeten+%E2%80%98t+hier+wel+waarmaken%E2%80%99
© Nieuwe Oogst Joost de la Court

In het gebouw heerst dan ook de gebruikelijke georganiseerde bouwchaos van installateurs, leveranciers en bouwvakkers die in- en uitlopen, terwijl verderop de eerst rijen planten al aardig in de knop komen.
De Plas is onderdeel van Artemis Nurseries, waaronder ook bollenexporteur Van den Bos Flowerbulbs in het Zuid-Hollandse Honselersdijk en bollenkwekerij Southern Bulbs in Chili vallen. Voorheen teelde De Plas snijlelies op drie locaties in glastuinbouwgebied Noordse Buurt in Noorden (gemeente Nieuwkoop), met daarnaast nog 10 hectare buitenteelt ondersteund met rolkassen.
Hoewel mooi centraal gelegen tussen de veilingen in het Westland en Aalsmeer, was het volgens De Wildt geen ideale situatie in Noorden. ‘Het is een verouderd tuinbouwgebied met relatief kleine kavels, direct gelegen aan natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. De laatste jaren sloeg de verpaupering dan ook toe.’
Veel van de bijna vijftig glastuinbouwers die hun bedrijven hadden in de Noordse Buurt, wilden dan ook weg om elders opnieuw te beginnen. ‘Er was ruimte genoeg om nog bij te bouwen, maar de gemeente wilde dat niet. Met de wet voorkeursrecht gemeenten zat het hele gebied op slot’, vertelt De Wildt.
Een plan van een projectontwikkelaar om de tuinbouwbedrijven op te ruimen en er een villapark neer te zetten, strandde zo’n acht jaar geleden ook op tegenstand van de gemeente. Die wilde geen nieuwbouw buiten de dorpskernen.

Saneringsplan

Enkele jaren daarna kwam de gemeente zelf met een saneringsplan. Dat ging uit van de bouw van 430 woningen in de kernen van Nieuwkoop om met de opbrengst daarvan de tuinders te kunnen uitkopen en natuur aan te leggen voor de Ecologische Hoofdstructuur. Dat plan liep vertraging op en gemeente Nieuwkoop kwam in grote financiële problemen. Onder andere door de crisis in de huizenmarkt konden lang niet alle woningen worden gebouwd.
Uiteindelijk kwam het er toch van en kocht de gemeente de drie locaties van Kwekerij De Plas in 2012 op. De eerste twee kassen in Noorden zijn inmiddels leeg opgeleverd, de derde volgt over drie jaar. Dat biedt het bedrijf wat speelruimte om elders een goede doorstart te maken.
De Wildt is in zijn nopjes met de locatie in Almere, de kavelgrootte en vooral de efficiënte indeling van het bedrijf dat in twee fasen in 2005 en 2008 is neergezet. ‘6 hectare glas aan één rechthoekig blok met de schuur in het midden. Verder is het niet te gek ver weg van onze andere vestiging, zodat onze zeventien medewerkers binnen een uur hier kunnen zijn.’
Wat zeker meespeelt is dat tuinbouwbedrijven in Buitenvaart een stuk goedkoper zijn dan die rond Aalsmeer of het Westland. Pogingen van de directie om in De Kwakel een compleet nieuw bedrijf neer te zetten, strandden dan ook op een afwijzing van de banken.
In Almere lukte het wel, mede omdat daar de afgelopen tijd veel rozenbedrijven zijn beëindigd en dit bedrijf uit een faillissement kon worden overgenomen. ‘We zien er hier zeker een toekomst in, ondanks dat het een moeilijke periode is in de lelieteelt: de vraag is minder dan het aanbod’, aldus De Wildt.

Strategische keuzes

De verhuizing is voor De Plas meteen reden geweest om een aantal strategische keuzes te maken. Zo wordt de buitenteelt beëindigd. ‘We merkten al dat de vraag naar bloemen in de oogstperiode tussen juli en eind september wegzakte, mede door de warme zomers’, zegt De Wildt.
Omdat onder glas meer constante kwaliteit en volume kan worden geleverd en jaarrond wordt geteeld, besloot het bedrijf daar zijn pijlen op te richten. ‘We zoeken het in de kas en hopen het met de promotie van de lelie en het op een frisse manier in de markt zetten van onze producten te kunnen redden. Voor ons is de lelie geen ‘begrafenisbloem’ meer, maar een bloem die je het hele jaar door in je kamer wilt zetten’, licht De Wildt toe.
Het bedrijf maakt nu ook een overstap van veen naar kleigrond, is dat niet lastig? De Wildt vindt van niet. ‘De grondslag is voor ons eigenlijk niet van belang. We telen de planten in kratten met potgrond. We moeten hier alleen goed draineren om het overtollig gietwater te laten wegstromen.’
Andere aanpassingen waren het uitbreiden van de koeling omdat de geplante bollen een tijd gekoeld tot rust moeten komen voordat ze de kas ingaan. Ook komt er een sorteer- en bosstraat in het midden van de kas met daaraan vast een koelruimte voor het gesorteerde product dat wacht op transport. Verder wordt nog gewerkt aan uitbreiding van de kantoorruimte, opplantruimte, opslagbunkers voor de potgrond en een laad- en losdock aan de straatzijde.

Hightechbedrijf

Het wordt in Almere geen hightechbedrijf met een ver doorgevoerde automatisering, omdat het bedrijf momenteel liever investeert in bewezen techniek. ‘We richten het hier basic in. De tijd is er gewoon niet naar om nu te gaan experimenteren. Maar één locatie is heerlijk’, zegt De Wildt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we hier nog jaren met plezier kunnen werken. We moeten het alleen nog wel waarmaken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer