Boeren+in+West+willen+Proeftuin+Veenweiden
Nieuws
© Ulco Wesselink

Boeren in West willen Proeftuin Veenweiden

Om de ammoniakemissie in de westelijke veenweiden te verminderen en stikstof beter te benutten, wil LTO Noord de Proeftuin Veenweiden optuigen.

Deze proeftuin moet praktische oplossingen bieden aan veehouders.

LTO Noord Utrecht, Noord- en Zuid-Holland hebben inmiddels hiervoor een samenwerkingsverband opgezet met het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC), Wageningen UR Livestock Research en de adviesbureaus ETC en PPP Agro-Advies.

‘Het moet een combinatie van praktijk en wetenschap worden waarbij boeren, overheid en wetenschappers samenwerken om de stikstof- en ammoniakemissie terug te dringen’, zegt Simon Ruiter van LTO Noord. Samen met LTO-bestuurders Arie Verhorst, Pieter van der Grift en Niels den Besten trekt hij het initiatief.

Geld

Alleen de financiën zijn nog niet rond. Het project zit nog in het stadium van planvorming. Ruiter verwacht dat LTO Noord Fondsen en de zuivelsector aan de westelijke proeftuin willen bijdragen.

Daarnaast is geld van de provincies Utrecht, Noord-en Zuid-Holland nodig. ‘De overheid heeft als doelstelling landelijk 10 kiloton stikstof te reduceren. Dus zij hebben ook een verantwoordelijkheid’, vindt innovatiemanager Frank Lenssinck van het VIC, ook aanjager van het project.

Praktische maatregelen

De opzet van Proeftuin Veenweiden is analoog aan de Proeftuin Natura 2000 Overijssel. De bedoeling is dat boeren op hun bedrijven experimenteren met praktische maatregelen.

Lenssinck: ‘We willen een gereedschapskist ontwikkelen waar veehouders mee aan de slag kunnen, zoals het oogstmoment van gras, het inschaarmoment van koeien, onderwaterdrainage en waterpeilbeheer.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer