Poetin pijnigt boer en tuinder

Nog nooit werden Europese landbouwproducten zo breed geweerd als Rusland dat op dit moment doet. Bestaande contracten zijn opgeschort en al meer dan driehonderd vrachtwagens met groenten en fruit zijn bij de Russische grens gestopt.

Arno de SnooDe boycot geldt voor vlees, zuivelproducten, groenten en fruit, eetbare knollen en wortelen. Voor bloemen en planten blijven de Russische grenzen wel open. Het gaat om producten uit Europa, Amerika, Japan, Canada en Australië.
‘De gevolgen van de boycot zijn al voelbaar’, zegt Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland van de Rabobank. ‘De prijzen voor tomaten zijn nog maar een paar cent. In andere sectoren zoals de varkenshouderij zorgt de importstop voor honderden miljoenen euro’s verlies.’
Huirne vindt dat de huidige boycot niet onder het ondernemersrisico kan vallen. ‘Dit is een politieke zaak waar boeren en tuinders niets aan kunnen doen.’
Nederland kan dit niet alleen oplossen, vinden veel belangenorganisaties en politici. Daarvoor moet samen worden gewerkt in Brussel. VVD en CDA willen dat Europa en de Nederlandse regering de land- en tuinbouw steunen om de gevolgen van de Russische boycot op te vangen.
LTO Nederland onderneemt acties om samen met ketenpartijen en andere belangenbehartigers te onderzoeken op welke manier de gevolgen voor boeren en tuinders van deze boycot opgevangen kunnen worden.

12 miljard euro

De Europese Unie exporteerde in 2013 voor bijna 12 miljard euro aan landbouwproducten naar Rusland. Het gaat om iets minder dan 10 procent van de totale Europese uitvoer, die vorig jaar bijna 120 miljard euro bedroeg.
Bij de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) wachten ze af wat de markt gaat doen. ‘Bijna 4 procent van de totale Nederlandse zuivelexport gaat naar Rusland. In 2013 had dat een waarde van 264 miljoen euro’, zegt een woordvoerder. ‘We weten nog niet hoe de markt gaat reageren.’
Ook buiten Nederland zijn boeren en tuinders verontrust. Zo gaat 60 procent van de Belgische peren naar de Russische markt. Met de oogst voor de deur weten de fruittelers al dat dit jaar waarschijnlijk niets gaat opleveren.
Glasgroentetelers willen dat er zo snel mogelijk wordt ingrepen. Volgens Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland zal de sanctie van Rusland een enorme impact hebben op de prijzen van groenten en fruit. ‘Er is te veel product, waardoor de prijzen nog verder onder druk komen te staan.’
‘Als de prijzen nog een tijd zo laag blijven, kunnen telers hun facturen niet meer betalen’, waarschuwt Van Ruiten. LTO roept het kabinet en de Europese Commissie op om gezamenlijk de gevolgen van de boycot op te vangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer