SKV%3A+extra+eisen+Letland+na+varkenspest
Nieuws
© Pieter St

SKV: extra eisen Letland na varkenspest

Vanwege klassieke en Afrikaanse varkenspest in Letland gaat Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) per vandaag aanvullende eisen stellen aan de import van vleeskalveren uit Letland.

Sinds juni was al besloten om de opzet van kalveren uit het risicogebied, de gemeenten Dagdas Novads en Kraslavas Novads in Letland, niet toe te staan.

Vanwege nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest is het vanaf vandaag eveneens verboden kalveren op te zetten uit Valkas Novads en enkele andere gemeenten.

Aanvullende eisen

Voor de import van kalveren uit het overige gebied in Letland gelden aanvullende eisen. Voor SKV aangeslotenen betekent dit dat de import respectievelijk het opzetten van vleeskalveren uit het risicogebied verboden is.

Voor kalveren uit de overige gebieden gelden aanvullende voorwaarden. De kalveren mogen bijvoorbeeld niet in het risicogebied zijn geweest. Ook moet van ieder kalf het paspoort digitaal aan de SKV worden verstrekt.

Afvoer naar slachterij

Verder moeten de vleeskalveren rechtstreeks vanaf de verzamelplaats naar de vleeskalverhouderij worden getransporteerd en per vervoerseenheid in één keer worden gelost.

Ook moeten vervoermiddelen extra worden gereinigd en ontsmet en mogen kalveren enkel vanaf het bedrijf worden vervoerd naar de slachterij.

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer