SKV kanaliseert alle Duitse kalveren

Om de gevaren van BVD-type 2 te beperken, kanaliseert stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV) met ingang van vandaag alle kalveren uit Duitsland.

Helft van alle kalveren

SKV+kanaliseert+alle+Duitse+kalveren
© nieuwe oogst

Vorige week werd bekend dat er op een Nederlandse kalverhouderij een uitbraak was van BVD type 2 als gevolg van de import van kalveren uit Duitsland. Deze week is de ziekte bij twee andere bedrijven vastgesteld.

Hierdoor gelden de maatregelen die vorige week zijn ingesteld kalveren uit een deel van Duitsland, sinds afgelopen donderdag voor kalveren uit héél Duitsland. De bij de SKV aangesloten vleeskalverhouderijbedrijven mogen, tot nadere berichtgeving, uitsluitend Duitse vleeskalveren opzetten, indien de transporteenheid op één bedrijf wordt gelost. Op dit bedrijf mogen geen runderen aanwezig zijn. Verder zijn er extra hygiënemaatregelen nodig en worden alle bedrijven gemonitord. Ook mogen de vleeskalveren enkel worden afgevoerd naar de slachterij of, wanneer wordt voldaan aan aanvullende voorwaarden, naar een andere vleeskalverhouderij. Een van die voorwaarde is dat er een steekproef van de vleeskalveren wordt getest op BVD type 2.
In de eerste 27 weken van dit jaar zijn bijna 220.000 Duitse kalveren in ons land ingevoerd. Dat is bijna de helft van alle geïmporteerde kalveren.

Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid, noemt dit een een verstandig besluit: 'Blijkbaar zit het ergens, waar we geen vat op hebben. Er heeft zich immers dit jaar nog maar één bedrijf zich gemeld en dit bedrijf is geblokkeerd. Zolang niet precies duidelijk is waar de bron zit, is het verstandig om de problemen op deze manier aan te pakken', vertelt hij.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer