SKV%3A+rem+op+Duitse+kalverimport
Nieuws
© nieuwe oogst

SKV: rem op Duitse kalverimport

Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft besloten met onmiddellijke ingang de import uit risicogebieden in Duitsland uitsluitend toe te staan onder strikte voorwaarden.

Het betreft de import uit de Kreisen in Duitsland van waaruit de besmette BVD type 2 vleeskalveren zijn geïmporteerd.

Voor SKV aangesloten bedrijven betekent dit dat de import, respectievelijk het opzetten van vleeskalveren uit de betreffende gebieden, verboden is, tenzij wordt voldaan aan strikte voorwaarden.

Risicogebieden

Dat betekent dat de bij de SKV aangesloten vleeskalverhouderijbedrijven, tot nadere berichtgeving, uitsluitend Duitse vleeskalveren uit de risicogebieden mogen opzetten, indien wordt voldaan aan verschillende voorwaarden.

Zo moeten de vleeskalveren rechtstreeks vanaf de verzamelplaats naar de vleeskalverhouderij worden getransporteerd en in één keer gelost, en op de vleeskalverhouderij mogen geen andere runderen, zoals melkvee, aanwezig zijn.

Extra hygiënemaatregelen

Verder worden extra hygiënemaatregelen in acht genomen en de gezondheid van de vleeskalveren gemonitord.

Daarnaast mogen vleeskalveren alleen van het bedrijf worden afgevoerd naar de slachterij of, indien voldaan wordt aan aanvullende voorwaarden, naar een andere vleeskalverhouderij.

Steekproef

Als aanvullende voorwaarde geldt onder meer dat een steekproef van de vleeskalveren uit het risicogebied na import getest moet zijn op BVD type 2 en negatief moet zijn bevonden.

De door SKV gehanteerde voorwaarden zorgen voor kanalisatie van de kalveren. SKV beoogt hiermee het risico op BVD type 2 te beperken. De combinatie van I&R-nummer en het registratienummer van de kalveren maakt tracering naar de betreffende gebieden mogelijk.

Belemmeringen

Op de SKV-site is meer te vinden over de maatregelen en de regio's waarvoor deze belemmeringen gelden.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer